Hallintarekisteri vähentäisi verotuloja

Mielipidekirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa 6. huhtikuuta 2016

Piileskely miellyttää ennen kaikkea suuromistajia, joille arvopaperiomistus on Suomessa keskittynyt.

Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vakuutti neljä kuukautta sitten, että esitys hallintarekisteristä on ”haudattu ja kuopattu”. Viime viikolla hän kuitenkin esitteli lain, joka mahdollistaa suomalaisten omistusten piilottamisen hallintarekisteriin – ulkomaille.

Tämä muutos romuttaisi suomalaisen suoran, avoimen omistusjärjestelmän, jota voimakas kansallinen tahto viime talvena puolusti.

Mikään ei takaa eikä EU-asetus vaadi, että ulkomaalaisesta arvo-osuustilistä ilmenisi omistuksen lopullinen, suomalainen omistaja, vaan näkyviin tulee vain säilyttäjäyhteisön nimi, useimmiten pankki. Piileskely miellyttää ennen kaikkea suuromistajia, joille arvopaperiomistus on Suomessa keskittynyt. Rikkain prosentti hallitsee esimerkiksi suomalaisten omistamista pörssiosakkeista 77 prosenttia. On siis mahdollista, että jopa suurin osa suomalaisesta omistuksesta kätkettäisiin julkisuudelta – ja verottajalta.

Verohallinto ja valtiovarainministeriön oma vero-osasto on useilla lausuntakierroksilla vastustanut hallintarekisteröintiä. Omaisuustulojen nykyinen, tehokas verotus heikkenisi ja tilaisuudet verovilppiin kasvaisivat. Veroja, joita julkinen taloutemme tarvitsee, jäisi keräämättä. Menetys on huomattava.

Omistuksen kätkeminen hallintarekisteriin on nykyisellään laitonta. Suomen EU-asetukseen neuvottelema poikkeus artiklaan 38(5) mahdollistaa sen, että kansallisella lainsäädännöllä estetään hallintarekisteröinti vastedeskin Suomessa ja ulkomailla.

Ministeri Stubb on toistanut ministeriönsä linjaa, että Suomi ei voi vaikuttaa muiden maiden lainsäädäntöön. Ei tietenkään, mutta siitä ei ole edes kyse. Suomen eduskunnalla on täysi valta säätää lakeja suomalaisille henkilöille ja yhtiöille riippumatta siitä, tapahtuuko toiminta ulkomailla.

Stubbin kannat kotimaiseen, avoimen omistuksen turvaavaan lakiin vaihtelivat viime viikolla. Keskiviikkona hän sanoi eduskunnassa näin: ”Käsitykseni mukaan sitä ei voi tehdä.” Torstaina hän kuitenkin tunnusti, että hallitus ei ole halunnut tällaista lakia esittää.

Eduskunnan talousvaliokunnalla on mietinnössään mahdollisuus vielä pelastaa Suomen malli, suora ja avoin omistaminen. Tarvittaessa koko eduskunnan on se tehtävä – hallituspuolueistahan perussuomalaiset vastustaa hallintarekisteröintiä, jollei takki ole kääntynyt.

Jos hallitus vie lain läpi esitetyssä muodossa, riskinä on menettää Suomea suojaava poikkeus, koska se pätee vain vallitsevaan oikeustilaan, ei uuteen lainsäädäntöön. Jos suoraan, avoimeen järjestelmään avataan porsaanreikä, on melko varmaa, että seuraavaksi suomalaisten pankkien tasapuoliseen kilpailuasemaan vedoten vaaditaan salaavaa hallintarekisteröintiä myös kotimaassa.

Touko Aalto

kansanedustaja (vihr)

Timo Harakka

kansanedustaja (sd)

valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäseniä