Harakka: Harvoin niin harvat ovat saaneet niin paljon

Eduskuntapuhe 12. lokakuuta 2016.

Arvoisa puhemies,

Eduskuntaan on tänään saapunut kaksi veroesitystä, joissa molemmissa tehdään tulonsiirto vähäosaisilta suurituloisille – perintö- ja lahjaveron alennus sekä niin sanottu yrittäjävähennys, suomeksi sanoen apteekkarivähennys.

Tänään, arvoisat edustajat, saamme todistaa kahden kärjen kaverikapitalismia.

Yhteensä nämä esitykset siirtävät lähes 100 miljoonaa veroeuroa kahteen ylimpään tuloluokkaan. Näitä esityksiä yhdistää se, että kumpikaan ei saavuta hallituksen niille esittämiä tavoitteita.

Yrittäjävähennys ei auta pienituloisia henkilöyrittäjiä. Perintö- ja lahjaveron alennus ei edistä yritystoiminnan jatkumista saman perheen sisällä.

Valiokunnan on siis syytä hylätä molemmat tekeleet ja säästää verorahoja lähes 200 miljoonaa euroa – millä summalla voidaan peruuttaa ammattikoulutuksen rajut leikkaukset. Myös opiskelijat, lapsiperheet ja eläkeläiset löytävät parempaa käyttöä näille aivan syyttä suotta hyväosaisille lahjoitetuille kymmenille miljoonille.

Arvoisa puhemies,

Viiden prosentin yrittäjävähennys koskisi kaikkia liikkeen- ja ammatinharjoittajia, joita on Suomessa noin 300 000. Perusteluna on, että kun osakeyhtiöt saivat veronalennuksen, nyt muidenkin on saatava – mukaan lukien maatalousyrittäjät ja metsänomistajat. Tämä tiukka taloudellinen tilanne ei siis ole niin tiukka, etteikö sulle-mulle-eturyhmäpolitiikkaan ole varaa – peräti 123 miljoonan euron edestä.

Pääministeri Sipilä sanoi, että LAINAUS kaikessa olennaisessa yrittäjävähennys koskee pieniä yrityksiä LAINAUS KIINNI. Hän sanoi täällä eduskunnassa 22. syyskuuta, että vähennyksestä hyötyvät LAINAUS fysioterapeutit, kampaajat, suutarit, maatalousyrittäjät, porotalousyrittäjät, vaikkapa kahvilayrittäjät, kovaa työtä tekevät”.

Kunpa se olisikin totta. Ikävä kyllä tästä vähennyksestä eivät hyödy fysioterapeutit, kampaajat, suutarit, vaan hyötyjien lista on ihan toinen: apteekkarit, yksityislääkärit, asianajajat.

Kuinkas tässä näin kävi: pienyrittäjille tarkoitettu tuki valuu yhteiskunnan hyväosaisimpien taskuihin?

60 prosenttia tästä rahapotista, eli 75 miljoonaa euroa, päätyy suurimpiin tuloluokkiin. 60 prosenttia, 75 miljoonaa, näin on laskenut eduskunnan tietopalvelu. Pyydän anteeksi apteekkareilta, he ovat kunnon väkeä, mutta Apteekkariliiton tietojen mukaan keskimääräinen apteekkari saa puhtaana käteen 5700 euroa joka vuosi, tekemättä mitään. Suomen suurituloisin apteekkari saa 25 000 euroa.

”Harvoin niin harvat ovat saaneet niin paljon.”

Hallituksen esityksestä ilmenee, että suurin osa vähennyksen saajista on tosi pienituloisia – puolet heistä ansaitsee alle 10 000 euroa vuodessa. Puolet ansaitsee alle 10 000 euroa vuodessa. Nämä pienituloisimmat työn sankarit hyötyvät yrittäjävähennyksestä yhden bussilipun verran päivässä. Paluumatka pienyrittäjän pitää maksaa itse.

Arvoisa puhemies,

Harvoin niin harvat ovat saaneet niin paljon.

Työllisyys on sosialidemokraattien tärkeysjärjestyksessä aina ensimmäisenä. Voitaisiinko siis sietää se, että hallitus tuhlaa veronmaksajien rahaa ja antaa sen lahjaksi suurituloisille suomalaisille, jos seurauksena on työtä ja kasvua? Hallitus ehkä luottaa trickle-down-uskomukseen amerikkalaiseen tyyliin, että rikkaita rikastuttamalla jotain murusia tippuu pöydän alle, tavallisen kansalaisen ravinnoksi.

Ikävä kyllä hallituksen esitys toteaa tylysti, että yhtään suoraa työpaikkaa ei ole luvassa. Kasvuvaikutukset ovat LAINAUS mahdollisia LAINAUS KIINNI ja enintäänkin LAINAUS maltillisia LAINAUS KIINNI.

Varmasti muutama kymppi vuodessa ilahduttaa pienituloista parturi-kampaajaa, mutta ei se houkuttele uusia yrittäjiä. Eikä se kannusta häntä tekemään lisää työtä, sillä hän käyttää jo siihen vuorokauden kaikki 25 tuntia. Vielä vähemmän yksityislääkärin taskuun kilahtavat ilmaiset tonnit kannustavat lisätöihin. Hän saattaa peräti ajatella, että raha sen kuin lisääntyy ilman työntekoakin, kun on näin höveli hallitus.

”Hallitus jakaa kavereilleen 120 miljoonaa euroa ilman, että Suomen kansantalous siitä hyötyisi.”

Kyllä siitä kansantalous kasvaa, mutta ikävä kyllä ei Suomen. Kuudella tuhannella eurolla kustantaa mukavasti lomamatkan vaikka Sansibarin safareille. Tätäkö te tavoittele, arvoisa ministeri Orpo?

Arvoisa puhemies, yhteenvetona: Hallitus jakaa kavereilleen 120 miljoonaa euroa ilman, että Suomen kansantalous siitä hyötyisi. Ja ilman, että pienyrittäjät näkevät noista rahoista kuin vilauksen. Tämä on vastuutonta verovarojen tuhlausta.

Jos halutaan aidosti auttaa pienyrittäjiä, niin miksi ei sitten auteta pienyrittäjiä? Olen tavannut satoja pienyrittäjiä, joilla on yksi ja yhteinen toive. Sosialidemokraattien vaihtoehto on, että kohdennetaan apu suoraan toimeentulonsa kanssa taisteleviin pienyrittäjiin ja korotetaan arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa 10 000 eurosta 30 000 euroon. Valtiovarainministeri Antti Rinne teki edellisen korotuksen, siitä on hyvä jatkaa.

Kustannusvaikutus julkiseen talouteen on sama, mutta apteekkaritukiaisten sijaan saamme aikaan lisää yrittäjyyttä, lisää työpaikkoja, lisää taloudellista toimeliaisuutta. Kansantalous hyötyy. Ja samalla viestitämme, että pienyrittäjä on Suomen kunniakansalainen. Haluamme rohkaista yrittäjiä ja rohkaista yrittäjyyteen.

Kaikki panokset työllisyyteen. 120llä miljoonalla palkkaisi yli 4000 lähihoitajaa.