Uusi alku uusiutuvalla energialla

Metsä Groupin suunnitelma uudesta sellutehtaasta on tietenkin ilouutinen kotikunnalleni Äänekoskelle ja Keski-Suomelle. Metsäteollisuuden historian suurin investointi, yli miljardi euroa, rohkaisee samalla koko kansakuntaa: teollinen tuotanto ei lopu Suomesta, eikä katoa ulkomaille.

Metsä Groupin investointi osoittaa samalla, millainen on Suomen teollinen tulevaisuus. Pelkästään bioenergiaa käyttävä tehdas tuottaa biotuotteita. Yksi ainoa tehdas lisää uusiutuvan energian käyttöä kaksi prosenttiyksikköä.

Uusiutuvan energian tavoitteet putosivat kokonaan pois EU-komission uudessa ilmastosopimuksessa vuodelle 2030. Onneksi Euroopan parlamentti palautti ne ohjelmaan, sillä ilman sitoumusta uusiutuvan energian tuotannon lisäämiseen ei käytännössä päästä vähähiiliseen talouteen.

Tämä todistaa, että ei ole samantekevää, ketkä Suomea Euroopan parlamentissa edustavat – sillä uusiutuvan energian sitovat tavoitteet ovat suuri etu Suomelle. Meillä bioenergian osuus on jo Euroopan huippua, kolmannes energian loppukäytöstä. Voimme viedä tuotannon ja tehokkaiden prosessien laitteistoa ja osaamista ympäri maailmaa.

Cleantech eli puhdas teknologia ei ole pelkkää sanahelinää, kuten Äänekosken suunnitelma todistaa. Alan liikevaihto on jo 28 miljardia euroa ja vuosittainen kasvu 10 prosentin luokkaa – valopilkkuja muutoin ankeassa taloustilanteessa. Neste Oil on maailman markkinajohtaja biopolttoaineissa, Kemira merkittävä globaali tekijä vesiteknologiassa.

Uusiutuva energia auttaa myös teollisuutta uusiutumaan. Äänekosken investointi osoittaa, että metsäteollisuus kykenee innovaatioihin. Stora Enson ja UPM:n satsaukset liukoselluun ja nanoselluun, joista saadaan tekstiilikuitua ja pinnoitteita, ovat maailman kärkiluokan huipputeknologiaa.

Toivon ja uskon, että Äänekosken käänteet heijastavat koko Euroopan taloutta. Viime vuodet ovat olleet ankeita, mutta kasvu lähtee vihdoin liikkeelle.

Kun paperitehdas suljettiin kaksi vuotta sitten, euroalue oli syvällä taantumassa, josta se ei ole vieläkään päässyt eroon. Talouden kiristys on lisännyt työttömien määrää 10 miljoonalla viidessä vuodessa, köyhyyden ja syrjäytymisen vaarassa on 120 miljoonaa eurooppalaista, joka neljäs.

Visioni on, että kun uusi tehdas aloittaa 2017, Eurooppa ja Suomi on saatu töihin mittavilla investoinneilla, jotka työllistävät välittömästi mutta takaavat kestävän kilpailukyvyn myös tulevina vuosina.

Timo Harakka

toimittaja, kirjailija

eurovaaliehdokas (SDP/sit.)

Helsinki

Mielipidekirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 25.4.2014.